Hibernació de la piscina

Mantenir l’aigua neta fins la propera temporada de manera senzilla i econòmica

Ara que el fred s’ha decidit a arribar a casa nostra, els que tenim piscina faríem bé de preocupar-nos-en. Tot i que pot semblar contradictori, i malgrat que tots coneixem la necessitat de tractar-ne l’aigua durant els mesos que ens hi banyem i no tants sabem que seria bo fer-ho també quan ja no fa calor, aplicar-hi els productes adequats per mantenir-la en bon estat sense haver de buidar-la és també de vital importància. La hibernació de la piscina la protegeix contra les inclemències de l’hivern i per dur-la a terme cal que en coneguem, primer de tot, els beneficis.

Poca feina, tot avantatges

Per començar, el fet que descartem buidar-la evita que la climatologia i la pressió del sòl en malmetin l’estructura fent-hi aparèixer esquerdes. L’estalvi és el segon factor a tenir en compte, ja que fent la hibernació podrem fer servir la mateixa aigua durant com a mínim tres temporades seguides. A més, la posada en funcionament de la piscina el primer dia que ens hi vulguem banyar serà també molt més senzilla i menys costosa econòmicament. Un tercer avantatge és l’aspecte que presentarà els mesos en què no la utilitzem. Serà visualment neta i sense brosses ni algues, com les que solen acumular-se a les aigües estancades. I encara un altre punt a favor: els productes que necessitarem per fer aquest procés de manteniment són molt fàcils d’aplicar, no cal ser un expert en la matèria. Per desvetllar dubtes, però, seguim coneixent més aspectes sobre la hibernació.

El pas a pas de la hibernació

Es tracta, bàsicament, d’afegir els productes químics adients perquè l’aigua de la piscina es mantingui en bon estat. Però no es pot fer de qualsevol manera. El primer que hem de comprovar és que la temperatura de l’aigua hagi baixat de 15ºC. Si encara se situa per sobre d’aquesta xifra, ens haurem d’esperar uns dies abans de començar la hibernació. El que podem anar fent és buidar una mica la piscina, tan sols el necessari perquè no es desbordés en cas de pluges intenses. A continuació, la deixem ben neta amb un netejafons adequat a les nostres necessitats. No ens oblidem de netejar també el filtre. El que fem després és ajustar el nivell de pH de la piscina. S’ha de situar entre 7,2 i 7,6. Si no es troba dins d’aquests paràmetres, es pot fer servir un producte que el reguli. Pel que fa al clor, aquest ha d’estar a un nivell de +2 ppm. Sinó, haurem de fer una cloració de xoc, que eliminarà qualsevol microorganisme que pugui haver quedat a l’aigua. Arribats a aquest punt, podem començar amb l’aplicació dels productes químics propis de la hibernació. Si volem, el primer pot ser per prevenir incrustacions calcàries al vas de la piscina. Al darrere, i repartint-lo amb l’ajuda del filtre, n’hi afegirem un altre que mantindrà l’aigua neta d’algues i insectes.

I això és tot? No ben bé. Si recordem treure els netejafons de l’aigua i protegim els aparells més vulnerables del fred –com ara les bombes- i, a més, tenim la possibilitat de posar un cobertor damunt de la piscina perquè no s’embruti tant, ja gairebé haurem acabat. Només caldrà fer un manteniment mínim que contempli plantejar-nos si cal tornar a aplicar els productes d’hibernació a mitja temporada –dependrà de les condicions climàtiques- i, si no hi posem cobertor, recollir la brossa més grossa que vagi caient a la piscina perquè no sigui un obstacle per al procés.

Quins productes podem fer servir?

  • Per netejar el filtre de la piscina, podem utilitzar CTX-55.
  • Per a la cloració de xoc, clor granulat com ara CTX-200/GR, CTX-250 ClorShock GR o Astral Dicloro.
  • Per a la regulació del pH, proposem CTX-10 pH-, CTX-20 pH+.
  • Per evitar incrustacions calcàries, recomanem Calcinex Pool.
  • Per a la hibernació, són útils els de la gammes Diahivern de Diasa, Hivernet de Behq, WinterStar CTX-550 de CTX, Ivernet de Piscimar o Astral Invernador.

La importància de la filtració per la nostra piscina

Que la piscina hiberni no vol dir que haguem de prescindir de la filtració. De fet, és recomanable mantenir-la quatre hores cada dia, millor si és de 10 a 14 h. Això evitarà que s’obstrueixi i farà circular els productes químics per fer-los més eficients. Per a qualsevol aclariment, no dubteu a posar-vos en contacte amb els nostres professionals de Piscines Sant Cugat. Us recordem que posem a la vostra disposició la possibilitat de fer-vos la posta a punt per a la hibernació.